Verplicht reserveren voor de VvE

Minister Stef Blok (Wonen) heeft geen loze belofte gedaan. Vorig jaar kondigde hij een onderzoek aan naar maatregelen om een beter functioneren van Verenigingen van Eigenaren (VvE) te bevorderen. Hij heeft woord gehouden!

 Dat blijkt uit de brief die de minister deze week aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Elke VvE moet – als de voorstellen van Blok worden aanvaard –  voortaan beschikken over een reservefonds dat gevuld is met een minimaal bedrag. De minister denkt aan een percentage van de herbouwwaarde. Bovendien moet het voor de VvE makkelijker worden om een lening te krijgen voor het nemen van onderhouds- of energiebesparende maatregelen.

Lang gekoesterde wens
Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van VvE Belang in vervulling. Wij pleiten al geruime tijd voor de aanpak van slecht functionerende of zelfs ‘slapende’ VvE’en. Het voorstel van minister Blok is dan ook een forse stap in de goede richting. Immers: het ministeriële mes snijdt aan verschillende kanten. Onwillige eigenaren, die niet bereid zijn om een bijdrage te leveren aan goed onderhoud, kunnen  straks worden aangepakt. VvE’en die hun taak serieus nemen, krijgen daarmee een forse steun in de rug.

Een extra steun zelfs, want Blok vindt ook dat samenwerking op vrijwillige basis gestimuleerd kan worden door gemeenten en door organisaties als VvE Belang. Het spreekt vanzelf dat wij aan dat initiatief graag ons steentje bijdragen. Dat is immers onze missie: ervoor zorgen dat VvE’en alle ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om goed te functioneren. Dat doen we al 15 jaar!

Ik hoor onze actieve aangeslotenen al: “Wij hebben een prima gevuld reservefonds. Worden we nu ook opgezadeld met de nieuwe eisen?” Dat is niet het geval: goed functionerende VvE’en met een effectief meerjarenonderhoudsplan hebben geen last van de maatregel. Zij sparen immers al voldoende om hun gebouw goed te onderhouden.

Bron: De financiële Telegraaf.
Lees hier het hele artikel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *