Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Binnen een appartementencomplex zijn de buren erg dichtbij en het is vrijwel onmogelijk om de buren niet te horen. Daarom is het belangrijk rekening met elkaar te houden bij het produceren van geluid en/of trillingen.

Over geluidsoverlast staat vaak iets in de splitsingsakte en/of het huishoudelijk reglement. Denk aan de artikelen m.b.t. het aanbrengen van harde vloerbedekking en apparaten zoals airco’s, warmtepompen enz.

Indien er in uw omgeving en naar uw idee te veel geluid gemaakt wordt, dan kunt u dit het best oplossen in een gesprek met de veroorzakers. Dit helpt vaak, maar niet altijd.

Helpt een vriendelijk verzoek niet dan biedt de wet mogelijk een aanknopingspunt. Het produceren van geluidsoverlast wordt in de wet beschreven als onrechtmatige daad.

U kunt hier echter pas iets tegen doen als de geluidshinder/overlast voortkomt uit “onrechtmatig handelen”. De wet bepaalt over dit soort geluidsoverlast dat de aard, ernst, duur en de omvang van de geluidshinder en de daardoor veroorzaakte schade bepalen of de geluidsoverlast ook daadwerkelijk juridisch kan worden aangepakt.

De geluidsgrenzen voor particulieren woningen, gemeten aan de gevel, zijn als volgt:
gemiddeld/ piekbelasting

  • overdag (07.00 – 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
  • ’s avonds (18.00 – 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
  • ’s nachts (23.00 – 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)

Daarnaast verbiedt artikel 431 van het wetboek van strafrecht nachtelijk burengerucht. De controle op naleving van deze bepaling berust bij de politie. Zij kunnen een boete geven aan overtreders van dit artikel. Het richtbedrag voor deze boete is € 90,00.

Indien u er zelf met de veroorzakers van geluidsoverlast niet uitkomt, kunt u in acute situaties de politie bellen. Komt de overlast vaak voor, overleg dan eens met de wijkagent.