Wie draagt de verantwoordelijkheid voor schades aan het gebouw?

Indien er sprake is van een schade binnen een VvE, vormt zich vaak de vraag op wie de schade betrekking heeft en wie er ten gevolge daarvan verantwoordelijk is voor het oplossen van de schade.
Met name als het gaat om water- vochtschade, verstoppingen en schade aan (gebouw gebonden) installaties b.v. voor elektra, luchtbehandeling, waterdruk e.d. ontstaat er snel verwarring.

Het antwoord op de vraag is te vinden in het splitsingsreglement en/of het huishoudelijk reglement en kan dus per VvE verschillen.

Globaal kunt u echter de volgende vuistregel gebruiken:

  • De schil en de constructie van het gebouw (dak, buitengevels, ramen en deuren, (constructie)vloeren, de fundering) en algemene ruimtes vallen onder verantwoording van de VvE.
  • Alles in de appartementen, inclusief b.v. afvoeren, waterleiding, elektra, luchtbehandeling e.d. vallen onder verantwoording van de eigenaar.

De vraag wie verantwoordelijk is voor een schade en wie dus de kosten betaald, doet zich vaak voor bij:

  • Een verstopte afvoer.
  • Lekkage van waterleiding en verwarmingsleidingen.

De vraag wie er verantwoordelijk is voor het onderdeel met een schade, staat dus los van de vraag of iets al dan niet verzekerd is.
Zie hiervoor “Verzekeringen”

 

Hoe kan ik aangifte doen bij de wijkagent?

U kunt aangifte doen bij de wijkagent via een daarvoor door de politie ingerichte website. Klik hiervoor op de volgende link: Aangifte doen bij de wijkagent https://www.politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten

Hoe kan ik aangifte doen of een melding maken bij de politie?

Is er iets ernstigs aan de hand, neem dan contact op met de politie.

  • Bij spoed: 112
  • Geen spoed: 0900-8844

U kunt op verschillende manieren aangifte doen of iets melden aan de politie. Welk kanaal u daarvoor kiest is afhankelijk van waar de aangifte over gaat. Ga naar https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen

Via deze site ziet u wat voor u van toepassing is en kunt u in voor een aantal zaken direct digitaal aangifte doen of een melding maken. In veel gevallen dient u zich te legitimeren met DigiD.

Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Binnen een appartementencomplex zijn de buren erg dichtbij en het is vrijwel onmogelijk om de buren niet te horen. Daarom is het belangrijk rekening met elkaar te houden bij het produceren van geluid en/of trillingen.

Over geluidsoverlast staat vaak iets in de splitsingsakte en/of het huishoudelijk reglement. Denk aan de artikelen m.b.t. het aanbrengen van harde vloerbedekking en apparaten zoals airco’s, warmtepompen enz.

Indien er in uw omgeving en naar uw idee te veel geluid gemaakt wordt, dan kunt u dit het best oplossen in een gesprek met de veroorzakers. Dit helpt vaak, maar niet altijd.

Helpt een vriendelijk verzoek niet dan biedt de wet mogelijk een aanknopingspunt. Het produceren van geluidsoverlast wordt in de wet beschreven als onrechtmatige daad.

U kunt hier echter pas iets tegen doen als de geluidshinder/overlast voortkomt uit “onrechtmatig handelen”. De wet bepaalt over dit soort geluidsoverlast dat de aard, ernst, duur en de omvang van de geluidshinder en de daardoor veroorzaakte schade bepalen of de geluidsoverlast ook daadwerkelijk juridisch kan worden aangepakt.

De geluidsgrenzen voor particulieren woningen, gemeten aan de gevel, zijn als volgt:
gemiddeld/ piekbelasting

  • overdag (07.00 – 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
  • ’s avonds (18.00 – 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
  • ’s nachts (23.00 – 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)

Daarnaast verbiedt artikel 431 van het wetboek van strafrecht nachtelijk burengerucht. De controle op naleving van deze bepaling berust bij de politie. Zij kunnen een boete geven aan overtreders van dit artikel. Het richtbedrag voor deze boete is € 90,00.

Indien u er zelf met de veroorzakers van geluidsoverlast niet uitkomt, kunt u in acute situaties de politie bellen. Komt de overlast vaak voor, overleg dan eens met de wijkagent.

Kan een eigenaar onbeperkt inzagerecht in de administratie van de VvE verlangen?

Als beheerder is NOP VvE-beheer zo transparant mogelijk. Met in acht name van de AVG (privacywet) weigerden we tot nu toe nooit een verzoek. We kunnen ons echter voorstellen dat verzoeken tot inzage zowel m.b.t. de inhoud alsook m.b.t. de frequentie onredelijk zijn. De vraag is dan: Wat zegt de splitsingsakte en/of jurisprudentie hierover?

Rijssenbeek Advocaten, specialist m.b.t. het vastgoed en VvE-recht, bestede op 10-02-2021 een nieuwsbrief aan dit onderwerp. Klik hier voor de online-versie op de website van Rijssenbeek advocaten.