Technische vragen over Vereniging van Eigenaren en beheer. Het technisch beheer kan worden onderverdeeld in twee verschillende taakgroepen. 1) Het serviceonderhoud en de klachtenafhandeling en 2) het planmatig- of groot onderhoud.

Welke schade m.b.t. het gebouw is verzekerd?

De verzekering van het gebouw wordt vaak “opstalverzekering” genoemd, ook wordt de term “gebouwenverzekering” vaak gebruikt. De VvE heeft een “gebouwenverzekering”. Daarbij is uw inboedel niet verzekerd.

Welke schade er verzekerd is, voor welk bedrag en of er sprake is van een eigen-risico, kan per VvE en per gebeurtenis verschillen.

Globaal kun je zeggen:

  • Van buitenkomend onheil is verzekerd. Denk hierbij aan stormschade en schade ontstaan door andere weersomstandigheden.
  • Schade ontstaan door aanrijdingen
  • Gevolgschade ontstaan door lekkage en wateroverlast. Let hierbij op dat de oorzaak van een lekkage niet verzekerd is. Alleen de gevolgschade.
    • Voorbeeld; als er schade is ten gevolge van een lekkage in het dak en ten gevolge daarvan wordt uw plafond geel, dan betaald de verzekering het sausen van uw plafond. Het herstellen van de lekkage in het dak is niet verzekerd.
    • Voorbeeld; indien er een waterleiding of afvoer lekt en ten gevolg daarvan is uw vloerbedekking of behang beschadigd, dan vergoed de verzekering deze vloerbedekking of de herstel van het behang. De reparatie van de waterleiding of het riool is niet verzekerd.

Kan ik extra sleutels bij laten maken?

De toegang tot het gebouw en uw appartement zijn in veel gevallen onderdeel van een gecertificeerd sluitplan. Als u een sleutel bij wilt bestellen, doet u dat in verband met de certificering via NOP VvE-beheer.
U kunt dit doen door een mailtje te sturen naar info@nop.nu, waarin u duidelijk omschrijft om welke sleutel het gaat inclusief het nummer dat op de originele sleutel staat vermeld. Ter controle dat het om de goede sleutel gaat, is het handig als u een foto van de bestaande sleutel, waarop het gegraveerde nummer leesbaar is, meestuurt.

Mag ik op mijn (dak)terras en/of balkon een windscherm plaatsen?

Dit verschilt per VvE. Wat hierover wordt beschreven in de splitsingsakte en/of het huishoudelijk reglement is bindend.

In het algemeen gesteld, valt alles aan de buitenzijde van het gebouw onder verantwoording van de VvE. Constructief verankerde windschermen en (schuif)ramen voor een balkon of loggia vormen hier vaak een uitzondering op. Een veel voorkomende uitzondering vorm is dat eigenaren op eigen kosten al dan niet constructief verankerde windschermen kunnen plaatsen en onderhouden. In het huishoudelijk reglement zijn vaak voorwaarden beschreven m.b.t. kwaliteit, kleur en mate van onderhoud e.d.

Indien u een windscherm en/of (schuif)raam aan de buitenzijde van uw appartement wilt aanbrengen, overleg dan vooraf met het bestuur van de VvE. Dit voorkomt misverstanden.

Kan ik naar eigen keuze zonwering, rolluiken e.d. aan de buitenzijde van het appartement aanbrengen?

Dit verschilt per VvE. Wat hierover wordt beschreven in de splitsingsakte en/of het huishoudelijk reglement is bindend. Indien u zonwering en/of rolluiken aan de buitenzijde van uw appartement wilt aanbrengen, overleg dan vooraf met het bestuur van de VvE. Dit voorkomt misverstanden.

In het algemeen gesteld, valt alles aan de buitenzijde van het gebouw onder verantwoording van de VvE. Zonwering is hier vaak een uitzondering op. Een veel voorkomende vorm is dat eigenaren op eigen kosten zonwering kunnen plaatsen en onderhouden. Er zijn echter algemene voorwaarden m.b.t. kwaliteit, kleur en mate van onderhoud door de vergadering bepaald.

Kan ik iedere vloerbedekking toepassen in mijn woning?

Een zogenoemde zachte vloerbedekking bijv. tapijt of zeil, kunt u naar eigen inzicht leggen. Voor de zogenoemde harde vloerbedekkingen bijv. plavuizen, hout, laminaat e.d. dient u zich te houden aan hetgeen er in de splitsingsakte en/of huishoudelijk reglement over harde vloerbedekkingen staat vermeld.

Afspraken die zijn opgenomen in de splitsingsakte en/of huishoudelijk reglement verschillen per VvE. Leden van Vereniging van Eigenaren die in het beheer zijn van NOP VvE-beheer vinden de splitsingsakte en/of huishoudelijk reglement op de VvE website.
Log in op: https://inloggen.convect.nl/ Op de website van uw VvE kiest u voor: Documenten > statuten.

Mag ik de binnenzijde van mijn appartement verbouwen?

De binnenzijde van uw appartement valt onder de verantwoording van de eigenaar. Wijzigingen die niets met de constructie van het gebouw te maken hebben kunt u uitvoeren. Wijzigingen die iets met de constructie van het gebouw te maken hebben dient u aan het bestuur voor te leggen. In beginsel is hier altijd een vergunning voor nodig. Vaak is er toestemming nodig van de Algemene Ledenvergadering. Tevens is het gebruikelijk dat de eigenaar die iets wijzigt een verklaring afgeeft dat eventuele gevolgschade van de wijziging voor zijn/haar rekening komt. Dit wordt vaak een kettingbeding genoemd.

Kan ik veranderingen aanbrengen aan de buitenzijde van mijn appartement?

De schil van het gebouw, dus alles aan de buitenzijde, valt onder verantwoording van de VvE.
Wilt u iets aanbrengen of wijzigen, neem dan contact op met de bestuurder van de VvE voor overleg.
In een aantal gevallen is er een vergunning nodig voor veranderingen aan de schil. Vaak is er toestemming nodig van de algemene leden vergadering (ALV). Tevens is het gebruikelijk dat de eigenaar die iets wijzigt een verklaring afgeeft dat eventuele gevolgschade van de wijziging voor zijn/haar rekening komt.