Algemene vragen over Vereniging van Eigenaren en beheer.

Hoe neem ik contact op met NOP VvE-beheer?

U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken van 09:00 tot 17:00 of uw vraag per e-mail versturen.

Per telefoon: 085 8000610
Per E-mail: Info@nop-VvEbeheer.nl of vragen@NOP.nu
Per WhatsApp: 06 40726797 dit telefoon kan niet worden gebeld
Of neem contact op via het contactformulier

Hoe kan ik een slapende VvE actief maken?

Heeft u al lange tijd niets gehoord van uw VvE dan kunt u als eigenaar actie ondernemen. Zo kunt u een vergadering van eigenaars bijeenroepen waarin duidelijke afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van het gebouw. Houdt daarbij de bepalingen in de splitsingsakte en/of splitsingsreglement bij de hand. In de vergadering moet ten minste het volgende besproken worden:
– Aanstelling van een voorzitter van de vergadering
– Aanstelling van een bestuurder
– Aanstelling van een kascommissie
– De vaststelling van een begroting en de hoogte van de periodieke bijdrage
– Het opstellen van een Meerjaren Onderhoudsplan, meestal afgekort tot MJOP.

Heeft u hulp nodig bij het actief maken van uw slapende VvE? Neem dan contact op met NOP VvE-beheer. Dit kan telefonisch 085 8000610 op per e-mail: Info@nop-VvEbeheer.nl of vragen@NOP.nu

Wat is een slapende of stille VvE?

Het komt wel eens voor dat een Vereniging van Eigenaren geen vergaderingen organiseert en geen onderhoud aan het pand verricht. Er is dan vaak ook geen bestuurder en geen voorzitter. Dit noemen we een ‘slapende’ of ‘stille’ VvE. Indien er voor een langere periode onderhoudsgebreken bestaan kan dit ten nadele zijn voor de appartementseigenaren. Daarom is vanaf 2018 elke VvE verplicht een jaarlijks minimumbedrag voor groot onderhoud te reserveren. Dat wordt opgenomen in het onderhoudsfonds.

Wat zijn gezamenlijke delen van het appartementencomplex?

De gezamenlijke delen staan altijd omschreven in de splitsingsakte. Het gaat daarbij meestal over de schil van het gebouw en de algemene ruimtes. In feite is alles dat niet tot een privéwoning behoort een gezamenlijk deel. Denk aan het dak, de fundering, de riolering, het trappenhuis, de kozijnen, etc.

Wat is een Huishoudelijk Reglement (HR)?

Naast de splitsingsakte en het -reglement kan de VvE extra regels, ofwel huishoudelijke afspraken vastleggen. Dit wordt opgenomen in het Huishoudelijk Reglement. De regels die in het HR staan mogen niet in strijd zijn met de splitsingsakte. Huishoudelijke regels gaan bijvoorbeeld over huisdieren, het plaatsen van fietsen in de fietsenstalling en het gebruik van andere gemeenschappelijke ruimten.

Waar ik vind ik mijn splitsingsakte?

Bij de koop van uw woning krijgt u van de notaris de splitsingsakte overhandigt. U kunt dit ook altijd opvragen bij uw VvE. Ga hiervoor naar: https://inloggen.convect.nl/ en log in. Eenmaal op de website van uw eigen VvE klikt u op; Documenten > statuten.

Wat is een splitsingsakte, splitsingstekening en splitsingsreglement?

Een splitsingsakte is het juridische fundament van de VvE en beschrijft exact wat de gemeenschappelijke gedeelten en privé-gedeelten van een appartementencomplex zijn. Hoe die verdeling er precies uitziet is opgenomen in de splitsingstekening. Ook de rechten en de verplichtingen van de appartementseigenaren zijn in dit document opgenomen.

Het splitsingsreglement kan gezien worden als de verenigingsakte. In vroegere jaren was er vaak sprake van afzonderlijke aktes. Tegenwoordig worden vrijwel altijd alle artikelen ondergebracht in een integrale akte die gemaakt is naar het voorbeeld van een modelreglement.
Hierin is naast de verdeling van het gebouw onder meer geregeld hoe de gemeenschappelijke kosten worden verdeeld onder de eigenaren. Dit wordt bepaald aan de hand van de verdeelsleutel. Nadat de splitsingsakte is opgemaakt door een notaris en is ingeschreven in de openbare registers, kunnen de appartementsrechten afzonderlijk in eigendom worden overgedragen aan kopers.

Wat zijn mijn verplichtingen als lid van de Vereniging van Eigenaren?

Als lid van de Vereniging van Eigenaren draagt u bij aan de gemeenschappelijke kosten van de VvE. Deze bijdrage noemen we de VvE-bijdrage, die bent u verplicht te betalen. De hoogte van het bedrag staat vast in de begroting die elk jaar bij de Algemene Ledenvergadering wordt opgesteld. Van deze bijdrage worden onder andere de kosten van het onderhoud van het pand betaald, maar ook reparaties en verzekeringen. Ook wordt er geld gereserveerd voor toekomstig onderhoud aan het pand.

Wanneer word ik lid van de Vereniging van Eigenaren?

Zodra u een woning koopt in een appartementencomplex bent u automatisch en van rechtswegen lid van de VvE. Het lidmaatschap is niet opzegbaar, maar wordt ook weer automatisch beëindigd bij de verkoop van uw appartement.

Is lid zijn van een Vereniging van Eigenaren verplicht?

Het is bij de wet bepaald dat een gebouw met meerdere woonlagen en meerdere eigenaren een VvE dient te hebben. Deze VvE wordt meestal opgericht door de eerste eigenaren van het gebouw. De delen waarin het gebouw verdeeld is, b.v. een appartement, worden meestal “appartementsrechten” genoemd. In de akte is ook vaak sprake van “indexen”.

Juridisch gezien koopt een eigenaar het recht om gebruik te maken van een privé gedeelte. Daarnaast hebt u als eigenaar het recht om gebruik te maken van de gemeenschappelijke gedeelten van het gehele gebouw. Zodra u een appartementsrecht koopt, bent u automatisch, van rechtswegen lid van de VvE en heeft u stemrecht binnen de vergadering. Zodra u het appartementsrecht verkoopt, wordt u lidmaatschap ook weer automatisch beëindigd.